Geboortedag van de FOTOGRAFIE (1939)

maandag 19 augustus 2024

19 Augustus, Internationale dag van de Fotografie

Vóór het ontstaan van de fotografie projecteerden mensen al eeuwenlang beelden via de camera obscura. Letterlijk betekent die term ‘donkere kamer’. Een camera obscura is in essentie een afgesloten ruimte – klein of groot – waarin het binnenvallende licht omgekeerd op de wand ertegenover geprojecteerd wordt. Aristoteles kende de werking ervan al en het is waarschijnlijk dat een aantal bekende schilders vanaf de 16de eeuw de camera obscura gebruikten om zo realistisch mogelijke werken te maken. Velen beschouwen dit toestel dan ook als de voorloper van de fotocamera.
Nog niemand slaagde erin om het geprojecteerde beeld vast te leggen. In de eerste helft van de 19de eeuw werkten in meerdere landen onderzoekers gelijktijdig aan een manier om een beeld uit de realiteit te fixeren.
1839 was een kanteljaar: los van elkaar werden twee soorten technieken ontwikkeld die allebei erg belangrijk zouden blijken in de geschiedenis van de fotografie: in Frankrijk de daguerreotypie – een uniek beeld op een koperen plaat – en in Engeland de calotypie (zoutdruk), een positief-negatief procedé op papier.

19 AUGUSTUS 1839: GEBOORTEDAG VAN DE FOTOGRAFIE

Op 19 augustus 1839 wordt in Parijs de ontdekking van de Fransman Louis Jacques Mandé Daguerre bekendgemaakt: de daguerreotypie. Deze methode maakt gebruik van een gepolijste, verzilverde koperen plaat die na blootstelling aan kwikdampen positieve, spiegelende beelden oplevert. 
Het zilveren beeld van de daguerreotypie kan heel fijne details weergeven, maar elke belichting levert slechts één beeld op, dat niet te reproduceren valt. Bovendien vereist het proces belichtingen van enkele minuten, waardoor de gefotografeerde onderwerpen absoluut bewegingsloos moeten blijven. De Franse regering koopt de rechten op de daguerreotypie en maakt de techniek beschikbaar voor algemeen gebruik. De daguerreotypie is de eerste fotografietechniek die op grote schaal toegepast kan worden. Wie wil, kan er vrij gebruik van maken.
Toch is deze techniek in de praktijk niet voor iedereen toegankelijk. Het proces is complex, arbeidsintensief en omvat veel stappen, waardoor daguerreotypieën duur zijn en alleen haalbaar voor welgestelden. Ook de blootstelling aan kwikdampen is niet zonder gevaar. In de jaren 1860 verdwijnt de daguerreotypie dan ook van het toneel.

Geboortedag van de FOTOGRAFIE (1939)

ONTWIKKELINGEN IN EEN RAZENDSNEL TEMPO
In de jaren na de introductie van de daguerreotypie en de zoutdruk volgen vele ontwikkelingen elkaar in een razendsnel tempo op. De drang naar vernieuwing is groot. Er worden foto’s gemaakt met nieuwe technieken zoals het glasnegatief, de albuminedruk en daglichtcollodiumzilverdruk. De licht- en kleurgevoeligheid van de materialen verbeteren. Door de kortere belichtingstijden heeft de fotograaf geen statief meer nodig. Toch blijft zelf foto’s nemen iets voor de professionele fotograaf of bevlogen amateur. In de jaren 1860 verdwijnt de daguerreotypie dan ook van het toneel. 
Met de komst van KODAK verandert de wereld van de fotografie revolutionair.
Lees verder op: link

 

 

Struikelstenen (Stolpersteine) in de muziek
maandag 10 maart 2025

Initiatief om met een mooie groep artiesten iets bijzonders neer te zetten voor Nederland. 

Lees meer
BTW verhoging op Cultuur, wat betekent dat?
maandag 17 februari 2025

Op zoek naar de balans tussen inclusie en financiële duurzaamheid.

Lees meer
De waarde van een goede PR-campagne
maandag 17 februari 2025

Zelfs al is een campagne nog zo goed doordacht, het is niet mogelijk om iedereen te bereiken.  Durf keuzes te maken.

Lees meer
De oorsprong van carnaval
maandag 10 februari 2025

Carnaval is een van oorsprong katholiek feest dat vooraf gaat aan de periode van het vasten.

Lees meer
Europese Toegankelijkheidswet - ook digitaal
maandag 27 januari 2025

Toegankelijkheid speelt een steeds grotere rol, ook digitaal.

Lees meer
Songfestival Fun Night in De Kappen
maandag 20 januari 2025

Na drie succesvolle edities is Songfestival Fun Night immers niet meer weg te denken uit De Kappen. 

Lees meer