Podiumangst

maandag 21 oktober 2024

Al ruim een jaar zijn we bezig als Vocal Group ZaZoo. met de voorbereidingen voor onze voorstelling ‘Kaleidoscope Heart' op 16 november 2024 in de Kappen. En al ruim 1 jaar kijken we ernaar uit! Over 4 weken staan we daar: de setlist is al lang klaar en we beheersen de nummers. Prachtige a-capella pop nummers, variërend van Adele en Katy Perry tot Wende Snijders, afgewisseld met indrukwekkende solo’s begeleid door een vette live band! 
Nog 4 weken voor de laatste puntjes op de ‘i’ en het instuderen van de laatste teksten. Het thema is uitgewerkt. De kleding is gekozen, het lichtplan is klaar. Er zijn goede afspraken met De Kappen en de technici van het geluid. Volgende week hebben we de eerste repetitie met de band. Er zijn professionals voor haar en make-up ingevlogen. De sfeer binnen ZaZoo. is ontzettend goed en de kaartverkoop loopt als een trein.

Super leuk, toch? Dat zou je denken….
Maar het moment dat de spanning toeslaat komt ook dichterbij.

Podiumangst 

Het moment waarop je badend in het zweet wakker wordt na een nachtmerrie over het vergeten van je tekst als je voor een volle zaal in De Kappen staat. Het moment dat je opeens begint te twijfelen of het publiek de voorstelling wel mooi zal vinden. Het moment waarop je je realiseert dat je al heel lang niet verkouden bent geweest en dus vast 16 november zonder stem zal zitten. En dan heb ik het nog niet over het moment dat je

met elkaar in de coulissen staat te wachten tot het doek open gaat; hét moment dat je je afvraagt waarom je dit eigenlijk leuk vindt….
De ervaring leert dat deze spanning erbij hoort. Zonder wrijving, geen glans en zonder podiumvrees niet knallen tijdens een voorstelling. Eindeloos wisselen we trucs uit over hoe je met de podiumangst om kan gaan. Dit varieert van ontspanningsoefeningen, tips om voor je stem te zorgen (blokjes gember kauwen!), tot het accepteren dat de zenuwen er zijn. Het is in ieder geval belangrijk je aandacht te verleggen: je niet te richten op je spanningsniveau en wat er allemaal fout kan gaan, maar op de boodschap van de muziek. Waar gaat het nummer over en wat wil je ermee zeggen?

Aan de voorbereiding zal het niet liggen; Vocal Group ZaZoo. heeft een verhaal te vertellen en dat gaan we vol vertrouwen doen op 16 november. De zenuwen horen daarbij en zullen er zijn. Tot het moment dat het doek open gaat. Dan gaat het om ons verhaal!

Bent u erbij?
Kaarten zijn nog verkrijgbaar > 

Reina Meere-Marchand

foto: smg_foto

Podiumangst
maandag 21 oktober 2024

Lees meer
Cultuurbeleid is van belang, ook voor Haaksbergen
maandag 14 oktober 2024

Lees meer
Benefietconcert Euphonians voor de schaapskudde
maandag 07 oktober 2024

Het doel van een Benefietconcert  - het benefietconcert zelfst.naamw. Uitspraak: [ benə'fitkɔnsɛrt ] Verbuigingen: benefietconcerten (meerv.) concert waarvoor de muzikanten geen of ...

Lees meer
Matchen voor NoaberMuziek - Hoe werkt dat?
maandag 07 oktober 2024

Lees meer
Week van de Grafimedia - Creatievelingen gezocht!
maandag 30 september 2024

Lees meer
De Hoksebargse KWIS
zondag 22 september 2024

Lees meer